Aansprakelijkheid in de Praktijk

Wet- en regelgeving, jurisprudentie en contractvorming op het gebied van aansprakelijkheid ontwikkelen zich doorlopend. Periodiek selecteren wij voor u interessante uitspraken of opvallende ontwikkelingen, uitgesplitst naar uw specifieke beroepsgroep

Notarissen

De zorgplicht van een notaris bij de levering van een plezierjacht

Gerechtshof Amsterdam 30 augustus 2022
ECLI:NL:GHAMS:2022:2509

Een koper heeft bij de levering van zijn plezierjacht geen “Btw-verklaring voor een pleziervaartuig” van de verkoper ontvangen. Hierdoor moest de koper bij doorverkoop een aanzienlijk bedrag aan BTW betalen. De koper stelt dat de notaris zijn zorgplicht had geschonden en bij het verzorgen van de levering had moeten onderzoeken of de Btw-verklaring aanwezig was. Is de notaris aansprakelijk voor de door hem geleden schade?

Accountants

Vervalbeding in de algemene voorwaarden van een accountantskantoor

Rechtbank Midden-Nederland 25 mei 2022
ECLI:NL:RBMNE:2022:2033

Bij het aangaan van de overeenkomst van opdracht heeft een accountantskantoor haar algemene voorwaarden conform het model van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants meegestuurd. In deze voorwaarden staat een vervalbeding met een termijn van een jaar opgenomen. Mocht het accountantskantoor het vervalbeding met een termijn van een jaar opnemen in de algemene voorwaarden of is dat onredelijk bezwarend?

Ingenieurs / Architecten

Zijn verkoper en architect aansprakelijk omdat zij richting kopers een onjuiste indruk zouden hebben gewekt over de eerdere vergunningstrajecten en uitbouwmogelijkheden van een appartement?

Rechtbank Amsterdam 1 juni 2022
ECLI:NL:RBAMS:2022:3272

Kopers van een appartement zijn in de veronderstelling dat de benodigde vergunning voor een uitbouw van het appartement door de gemeente zal worden verleend. Nadat deze vergunning toch wordt afgewezen, blijkt dat de gemeente twee jaar terug een soortgelijke vergunning heeft afgewezen. Zowel de verkoper als de architect die betrokken waren bij beide vergunningsaanvragen heeft koper niet geïnformeerd over de eerder afgewezen vergunning. Zijn verkoper en de architect aansprakelijk?

Advocaten

Geen sprake van een beroepsfout wegens suboptimaal procederen door advocaat

Rechtbank Rotterdam 10 augustus 2022
ECLI:NL:RBROT:2022:6772

In deze procedure staat de vraag centraal of er door de advocaat een beroepsfout is gemaakt in een schadestaatprocedure. De rechtbank toetst het handelen langs de maatstaf van de ‘redelijk handelend en redelijk bekwaam vakgenoot’. Is sprake van een beroepsfout als een advocaat niet de best mogelijke prestatie verricht?

Ingenieurs / Architecten

Het risico van een vervalbeding bij het gebruik van oude constructieberekeningen

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 28-09-2021
ECLI:NL:GHSHE:2021:2946

Een Bouwkundig Buro verricht in 2012 constructeurswerkzaamheden voor de bouw van een nieuwbouwwoning. De bouw start in 2017 en in 2018 ontstaan twijfels over de juistheid van de berekeningen van het Bouwkundig Buro. Na de aansprakelijkstelling doet het Bouwkundig Buro een beroep op een vervalbeding uit de algemene voorwaarden. Houdt dit beroep stand bij het hof?

Advocaten

Advocaat aansprakelijk voor advies om niet te verschijnen in hoger beroep?

Rb. Gelderland, 29 december 2021
ECLI:NL:RBGEL:2021:6785

Een advocaat heeft zijn cliënte bijgestaan in een incassoprocedure. In eerste aanleg worden de openstaande vorderingen van de cliënte op de wederpartij toegewezen. Tegen dit vonnis gaat de wederpartij in beroep, waarna de cliënte op advies van haar advocaat geen verweer voert. Vervolgens verzuimt de advocaat tijdig verzet in te stellen tegen het verstekvonnis. Heeft de advocaat een fout gemaakt door te adviseren geen verweer te voeren in hoger beroep?

Notarissen

De beoordeling van de wilsbekwaamheid door de notaris

Gerechtshof Amsterdam, 25 januari 2022
ECLI:BL:GHAMS:2022:101

Nadat twee broers (‘Y’ en ‘X’) op leeftijd via de notaris een perceel grond hebben verkocht, wordt duidelijk dat zij ten tijde van het passeren van de akte niet de wens hadden om het perceel over te dragen. Daarop wordt door de bewindvoerders van de inmiddels onder bewind gestelde broers een klacht ingediend tegen de notaris. Hij zou ten tijde van het passeren van de akte namelijk onvoldoende alert zijn geweest op de wilsbekwaamheid van de twee broers. Heeft de notaris in strijd met zijn zorgplicht gehandeld?

Accountants

De belastingadviseur die adviseert over ontoelaatbare constructies

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 25 januari 2022
ECLI:NL:GHSHE:2022:157

Een belastingadviseur adviseert zijn cliënt over het opzetten van een (zo blijkt: ontoelaatbare) belastingconstructie door middel van een truststructuur op Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. Hij waarschuwt zijn cliënt dat de truststructuur de aandacht van de Belastingdienst zal trekken en dat er mogelijk zelfs een strafrechtelijk onderzoek gestart zou kunnen worden. De cliënt, een ervaren ondernemer, is dus op de hoogte van de risico’s van de op te zetten constructie, op het moment dat hij voor de constructie kiest. Kan hij zijn belastingadviseur desalniettemin aanspreken nadat die risico’s intreden?

Ingenieurs / Architecten

De verNieuwde Regeling 2022 (DNR 2022): Oplossing voor de huidige uitdagingen voor architecten en ingenieurs bij de contractsvorming?


Koekenberg van Vuuren B.V. heeft, als gespecialiseerd makelaar in beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen, gemeend tezamen met Richard-Jan Roks, partner bij advocatenkantoor Kennedy van der Laan, een reactie op te moeten stellen ten aanzien van de concepttekst DNR2022. Deze reactie hebben wij in het kader van de consultatieronde ook gedeeld met de schrijfgroep van de DNR2022.
We willen hiermee een brede discussie over de DNR2022 initiëren aangezien deze ons inziens nu ontbreekt.
De consequentie van het ontbreken van een brede discussie zal zijn dat de bereidheid om deze set voorwaarden te gebruiken en te accepteren niet groot zal zijn. Daarnaast heeft het definitief introduceren van de DNR2022 mogelijk impact op de premie en condities waarop beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars de beroepsgroep van architecten en ingenieurs in de toekomst wil verzekeren.
We hebben op dit moment niet de indruk dat de adviseurs ten volle de impact overzien van de mogelijke invoer van de DNR2022 en dat kan wat ons betreft niet de bedoeling zijn.

 

Advocaten

Zorgplicht van een advocaat bij het treffen van een schikking

Hof Arnhem-Leeuwarden 20 juli 2021
ECLI:NL:GHARL:2021:6944

Is sprake van een beroepsfout van een advocaat doordat hij zijn cliënt heeft geadviseerd in te stemmen met een schikking? Nadat partijen een schikking hebben bereikt in het kader van de beëindiging van een geregistreerd partnerschap verwijt de vrouw haar advocaat dat hij onjuist heeft gehandeld. Daardoor zou zij akkoord zijn gegaan met een voor haar nadelige schikking. Is de advocaat aansprakelijk voor deze schade?

Ingenieurs / Architecten

Uitleg van een overeenkomst: is een architect naast ontwerper ook hoofdaannemer?

Rechtbank Rotterdam 1 september 2021
ECLI:NL:RBROT:2021:8615

Voor het ontwerpen van een nieuwbouwwoning komt X – een consument – terecht bij een klein architectenbureau. Nadat de bouw vervolgens niet verloopt zoals eiseres dat wilt, spreekt zij de architect aan voor de gebrekkige uitvoering. Centraal staat de vraag of de uitleg van de overeenkomst tussen beide partijen met zich mee brengt dat de architect verantwoordelijk is voor alles wat bij de bouw van de woning misging. 

Notarissen

Vallen gespreksaantekeningen onder de geheimhoudingsplicht van de notaris?

Gerechtshof Amsterdam 21 september 2021
ECLI:NL:GHAMS:2021:2451

Onenigheid over de uitleg van een testament is geen zeldzaamheid. Vaak menen verschillende nabestaanden te weten wat de erflater precies voor ogen had. Complicerende factor is dat de overleden opsteller geen duidelijkheid meer kan verschaffen. Gelukkig maakt de zorgvuldige notaris aantekeningen van de besprekingen met de erflater, aan de hand waarvan de betekenis van bepalingen in het testament kan worden achterhaald. Moet de notaris aan nabestaanden inzage geven in die aantekeningen, of heeft hij de plicht de ‘geheimen’ van de erflater te beschermen?

Accountants

Wie is verantwoordelijk voor het verdampen van een verrekenbaar miljoenenverlies?

Rechtbank Rotterdam 25 augustus 2021
ECLI:NL:RBROT:2021:8923

Een groot accountants- en belastingadvieskantoor heeft jarenlang een onjuiste voorwaartse verrekentermijn gehanteerd in de jaarstukken en aangiftes van een groot hightechbedrijf. Daardoor kon dit bedrijf een restantverlies over 2009 van ruim 3,2 miljoen euro niet volledig fiscaal verrekenen. Wie dragen hier schuld? Slechts het accountants- en belastingadvieskantoor of ook het hightechbedrijf zelf?

Notarissen

Wie is gerechtigd tot de koopsom op de kwaliteitsrekening van de notaris?

Hoge Raad 16 april 2021
ECLI:NL:HR:2021:588

Een aspirant-koper van een bedrijvencomplex stort de koopsom op de kwaliteitsrekening van de notaris. Wanneer de overdracht geen doorgang blijkt te hebben gevonden, stort de notaris, zonder dit met de verkopende partij te bespreken, het overgebleven saldo op verzoek van de aspirant-koper terug. Mocht de notaris dit doen? De rechtbank en het hof zijn het hierover oneens. Wat oordeelt de Hoge Raad? 

Accountants

De zorgplicht van een accountant jegens een derde bij niet-wettelijke taken

Hoge Raad 29 januari 2021
ECLI:NL:HR:2021:149

Nadat een onderneming die sloepen bouwt is overgenomen, gaat deze failliet. De overnemende partijen stellen vervolgens de accountant aansprakelijk die de jaarstukken van de onderneming had opgesteld. Zij stellen zich op het standpunt dat die jaarstukken onjuist waren, terwijl zij daar wel op vertrouwd hadden bij de overname. Heeft de accountant jegens hen een zorgplicht geschonden?

Ingenieurs / Architecten

Wie is er aansprakelijk bij een risicovol ontwerp?

Raad van arbitrage voor de bouw 4 mei 2021
Nr. 36.775/36.801

Bij een bouwproject zijn vaak verschillende partijen betrokken, zoals een (onder)aannemer, architect en directievoerder. Bij een fout is het voor de opdrachtgever dan moeilijk vast te stellen welke partij aansprakelijk is, zeker als de partijen naar elkaar wijzen. Zo ook in deze arbitragezaak, waar een opdrachtgeefster een architect heeft ingeschakeld voor het ontwerp van een sanitair gebouw en een aanneemster voor de realisatie ervan. De souterrainvloer blijkt echter niet waterdicht te zijn. Is de aanneemster of de architect hiervoor aansprakelijk of allebei? En speelt ook nog mee dat opdrachtgeefster een eigen directievoerder had die hiervoor had kunnen waarschuwen?

Overig

De zorgplicht van een juridisch adviseur bij onderhandelingen

Hoge Raad 21 mei 2021
ECLI:NL:HR:2021:753

Moet een juridisch adviseur waarschuwen voor het risico van het doen van een tegenvoorstel tegen een eindbod? Nadat een in het kader van een minnelijke regeling gedaan eindvoorstel slechts gedeeltelijk wordt geaccepteerd, komt uiteindelijk toch het gehele eindvoorstel te vervallen. Hoewel er later toch nog een minnelijke regeling tot stand komt, is dit voor een (veel) lager bedrag. Is de juridisch adviseur aansprakelijk voor het verschil tussen het eerdere (vervallen) aanbod en de definitieve minnelijke regeling?

Notarissen / Advocaten

Notaris mocht niet zwijgen bij vestiging hypotheekrecht op speculatieve landbouwgrond

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 19 augustus 2014
ECLI:NL:GHARL:2014:6483

Als zekerheid tot terugbetaling van geldleningen worden hypotheekrechten gevestigd op speculatieve bouwgrond. Nadat de geldlener/hypotheekgever failliet is gegaan, blijkt de waarde van deze bouwgrond onvoldoende om de schuld te voldoen. Opvallend is dat zowel de notaris als de notarisklerk aansprakelijk worden gehouden.

Accountants / Notarissen / Advocaten

Geldt het tuchtrecht ook als een accountant (notaris, advocaat) zich privé inzet als penningmeester van een vereniging?

College van Beroep voor het bedrijfsleven 10 maart 2017
ECLI:NL:CBB:2017:84

De accountant was in privé penningmeester van een vereniging en heeft in die hoedanigheid onder meer een exploitatieverslag vastgesteld. Over de inhoud daarvan klaagt één van de leden van de vereniging bij de tuchtrechter. Kan het handelen van een accountant in de privésfeer tuchtrechtelijk gesanctioneerd worden?  

Advocaten

Advocaat moet cliënt(en) voldoende waarschuwen voor de risico’s van diens beslissing

Rechtbank Rotterdam 30 maart 2016
ECLI:NL:RBROT:2016:3563

In deze zaak is de vraag aan de orde of de advocaat zijn zorgvuldigheidsplicht heeft geschonden door een gezin onvoldoende te waarschuwen voor de risico’s die verbonden zijn aan algehele opschorting van de betaling van huurpenningen. 

Notarissen

Uitleg testament van belang voor aansprakelijkheid notaris?

Hoge Raad 11 januari 2019
ECLI:NL:HR:2019:4

De aangesproken notaris had op verzoek van erflater diens echtgenote uit het testament geschrapt. In hetzelfde testament was bepaald dat de wettelijke verdeling van toepassing was op de nalatenschap. Dit kan echter niet als de echtgenote geen erfgenaam is. De notaris wordt een beroepsfout verweten door erflater niet te informeren over de gevolgen van deze wijziging. Is hij ook aansprakelijk? Is relevant hoe het testament moet worden uitgelegd?

Architecten / Ingenieurs

Precontractuele waarschuwingsplicht bij aanbesteding

Gerechtshof Amsterdam 10 september 2013
ECLI:NL:2013:GHAMS:2013:2858

Een inschrijvende aannemer mag in beginsel vertrouwen op de juistheid van de door de aanbesteder verstrekte gegevens, zeker indien de aanbesteder zich heeft laten bijstaan door (professionele) adviseurs. Het feit dat sprake is van een Design & Construct overeenkomst maakt dat in beginsel niet anders.

Memo

Grenzen aan notariële werkzaamheden en dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Korte uiteenzetting en beschouwing naar aanleiding van
Notamail d.d. 15 januari 2018

Op 15 januari 2018 is er in de nieuwsbrief Notamail een artikel verschenen met als titel: “KNB treft geen blaam dat fout van notaris niet werd gedekt door verzekering”. In dit artikel wordt ingegaan op het vonnis d.d. 27 december 2017, waarbij de rechtbank Den Haag tot de conclusie is gekomen dat de KNB en de Stichting Voorzieningenfonds van de KNB niet aansprakelijk zijn voor de schade die een groep gedupeerde beleggers menen te hebben geleden, als gevolg van het ontbreken van verzekeringsdekking onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de schadeveroorzakende notaris. Eerder is middels een arbitraal vonnis vast komen te staan dat de werkzaamheden van de notaris met betrekking tot de obligatieovereenkomst niet onder de normale uitoefening van het beroep van notaris vielen.

Accountants

Een tuchtrechtelijke maatregel impliceert nog geen civielrechtelijke aansprakelijkheid van de accountant

Gerechtshof Den Haag 29 maart 2016
ECLI:NL:GHDHA:2016:725

Een accountant adviseert in het kader van een overname van een Keniaanse onderneming, welke mislukt en uiteindelijk tot het faillissement van zijn opdrachtgever lijdt. Volgens de Accountantskamer heeft de accountant klachtwaardig in dit verband gehandeld, maar is hij daarmee civielrechtelijk gezien ook aansprakelijk?

Ingenieurs / Architecten

Onderzoeksplicht architect naar niet door hem gemaakte metingen?

Rechtbank Overijssel 21 november 2018
ECLI:NL:RBOVE:2018:4567

Een architect heeft in opdracht van opdrachtgever – kaasboerderij (‘X’) - bouwtekeningen gemaakt voor een verbouwing van haar kaasboerderij. De opdrachtgever spreekt de architect aan, nu de tekeningen van de architect zijn gemaakt op basis van bestaande – maar onjuiste - afmetingen en niet op basis van nieuw verrichte – juiste – metingen. Lukt het de opdrachtgever te bewijzen dat zij opdracht heeft gegeven aan de architect om bouwtekeningen te maken op basis van eigen metingen van de architect? En tot hoe ver strekt de zorgplicht van de architect?

Accountants

Bewijsbeslag op privé e-mail van accountants

Rechtbank Amsterdam 30 juni 2014
ECLI:NL:RBAMS:2014:5303

Dat een bewijsbeslag dat op een accountantskantoor wordt gelegd behoorlijk ver kan gaan, blijkt uit deze interessante uitspraak. De rechter oordeelt namelijk dat in dit geval zelfs de privé e-mail van de betrokken accountants onder het bewijsbeslag valt. Zij moeten daar (indirect) inzage in geven.

Advocaten

Rust er een verplichting op een advocaat om te waarschuwen voor risico’s buiten de verstrekte opdracht?

Hoge Raad 22 december 2017
ECLI:NL:HR:2017:3260


Een advocaat wordt ingeschakeld bij de aankoop van een voormalig textielfabriek met omliggend terrein. Op het perceel is kort daarvoor door de overheid een sanering uitgevoerd in verband met een ernstige bodemverontreiniging. Beantwoord wordt de vraag hoever de verplichting van de advocaat reikt om zijn cliënt buiten de verstrekte opdracht (indringend) te waarschuwen voor risico’s op restverontreiniging.

Ingenieurs / Architecten

Battle of forms, wat is de first shot?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 28 april 2020
ECLI:NL:GHARL:2020:3373

En 

Rechtbank Rotterdam 19 november 2019
ECLI:NL:RBROT:2019:9364
 

In de afgelopen periode zijn twee interessante uitspraken verschenen die zagen op de first shot in de zogeheten battle of forms die ontstaat als twee partijen bij het aanbod en de aanvaarding naar de eigen algemene voorwaarden verwijzen. In de eerste zaak waren bij het aanbod algemene voorwaarden van toepassing verklaard en werden die niet van de hand gewezen. Maar de “aanvaarding” week dusdanig van dit aanbod af dat deze als nieuw aanbod (met verwerping van het oude aanbod) kon worden gezien. Daarmee werd deze laatste “aanvaarding” feitelijk the first shot. In de tweede zaak werd bij de uitnodiging voor het doen van een offerte al verwezen naar de algemene voorwaarden en werd de vraag beantwoord of deze verwijzing vóór het eerste aanbod al als first shot kwalificeert. 

Notarissen

De zorgplicht van de notaris?

Rechtbank Rotterdam 23 maart 2016
ECLI:NL:RBROT:2016:3562

Dient de notaris voorafgaande aan het passeren van een akte voor een hypothecaire geldlening (schriftelijk) te waarschuwen voor de mogelijke risico’s van de doeleinden waarvoor deze wordt aangewend.

Accountants

Accountant aansprakelijk voor persoonsgericht onderzoek?

Hoge Raad 17 mei 2019
ECLI:NL:HR:2019:744

Heeft het accountantskantoor bij het verrichten van een persoonsgericht onderzoek naar een directielid van een stichting zorgvuldig gehandeld jegens het directielid? Welk beoordelingskader dient daarbij in acht te worden genomen? De Hoge Raad legt uit.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Werknemer als feitelijk bestuurder aansprakelijk voor boedeltekort faillissement

Rechtbank Noord-Holland 25 maart 2015
ECLI:NL:RBNHO:2015:2480

Niet alleen (formeel) bestuurders kunnen aangesproken worden voor onbehoorlijk bestuur. Van een werknemer die intensief betrokken is bij de bedrijfsvoering van een onderneming en daar zeggenschap over heeft, kan aangenomen worden dat hij het beleid (mede) heeft bepaald en feitelijk bestuurder was. In deze zaak wordt het ‘hoofd sales’ met succes als feitelijk bestuurder aangesproken voor het boedeltekort.

Accountants

De (veranderde) maatschappelijke visie ten aanzien van de advisering over belastingontduiking

Rechtbank Rotterdam 29 november 2017
ECLI:NL:RBROT:2017:9390


Een accountants- en belastingadvieskantoor adviseert en faciliteert het opzetten van een trustconstructie via Cyprus. Wanneer de Belastingdienst daarvan lucht krijgt, start zij onderzoek naar het reilen en zeilen bij deze bedrijven en legt zij boetes en heffingen op. Het bedrijf probeert dit af te wentelen op haar fiscaal adviseur, maar lukt dat? De uitspraak geeft een inkijkje in de (veranderde) maatschappelijke visie op dit soort constructies.

Notarissen

Kan een notaris tuchtrechtelijk worden aangesproken voor zijn handelen in een andere hoedanigheid dan notaris, zoals een VvE-bestuurder?

Gerechtshof Amsterdam 28 april 2020
ECLI:NL:GHAMS:2020:1165

Nadat een notaris in zijn rol als VvE-bestuurder betrokken is geraakt bij een conflict binnen die VvE, wordt een tuchtrechtelijke klacht tegen hem ingediend. Kan de notaris een tuchtrechtelijk verwijt worden gemaakt voor zijn handelen als VvE-bestuurder? De Kamer voor het Notariaat meende van niet, maar hoe denkt het hof daar over?

Algemeen

De invloed van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering op de Wet DBA


Het zal weinigen ontgaan zijn dat de Wet DBA (Wet deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) in werking is getreden. Veel ZZP’ers en opdrachtgevers klagen dat de wet tot veel onzekerheid leidt. Alhoewel de Wet DBA niet direct ingrijpt in de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, heeft de wet wel degelijk consequenties voor de manier waarop deze verzekeringen het beste afgesloten kunnen worden.

Notarissen

Heeft de notaris onzorgvuldig gehandeld bij de totstandkoming van een (levens)testament?

Gerechtshof Amsterdam 16 april 2019
ECLI:NL:GHAMS:2019:1383

Een notaris wordt aangezocht om een testament en later een levenstestament op te stellen. De initiële opdracht is afkomstig van een neef van de testateur. Na het passeren van de beide akten, laten een zus en andere neven van de testateur hun onvrede blijken over het handelen van de notaris en dienen zij een klacht in. Zij betwijfelen sterk of de notaris  heeft kunnen vaststellen dat de testateur wel wilsbekwaam was.

Notarissen / Advocaten

De Hoge Raad geeft aan wanneer de notaris zijn dienst moet weigeren bij botsende (leverings)rechten

Hoge Raad 3 april 2015
ECLI:NL:HR:2015:831

Deze uitspraak zal velen in het notariaat al via andere kanalen bereikt hebben, maar we willen daarbij toch nog kort stilstaan omdat het arrest de aandacht van de praktijk verdient. Dit arrest heeft namelijk betrekking op de zorgplicht en daarmee de beroepsaansprakelijkheid van de notaris. Aan de orde is of een notaris zijn medewerking moet weigeren, wanneer medewerking zou leiden tot het schenden van een recht van een derde.

Notarissen

Omvang zorgplicht van de notaris bij vastleggen overeenkomst in akte

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 november 2017
ECLI:NL:RBZWB:2017:7236


Een Commanditaire Vennootschap geeft een notaris opdracht om een geldleningsovereenkomst in een akte vast te leggen. Als later de lening niet wordt terugbetaald spreken de CV en haar vennoten de notaris aan. Is de notaris aansprakelijk tegenover de CV?

Advocaten

Zorgplicht advocaat: zonder een vorderingsrecht valt er ook niets te stuiten

Hoge Raad 29 mei 2020
ECLI:NL:HR:2020:986

Bij het te gelde maken van een gecedeerde vordering blijkt deze nog niet op juiste wijze aan de cliënt te zijn overgedragen. Nadat de vordering jaren later alsnog werd overgedragen, bleek de vordering al te zijn verjaard. Valt de voormalig advocaat te verwijten dat de vordering in de periode voor de overdracht niet tijdig is gestuit? 

Privacy

Wet meldplicht datalekken: de stand van zaken


Op 1 januari 2016 is de Wet meldplicht datalekken in werking getreden. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) voortaan onverwijld een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (‘AP’) in geval van een inbreuk op de beveiliging met ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens. Sinds inwerkintreding zijn inmiddels 4000 van dit soort meldingen gedaan.

Accountants

Geldt er voor de fiscaal adviseur een spontane waarschuwingsplicht bij advieswerkzaamheden?

Hoge Raad 22 maart 2019
ECLI:NL:HR:2019:418

Moet een fiscaal adviseur bij zijn advisering over een overdracht van certificaten zijn cliënten uit eigen beweging wijzen op de fiscale aspecten daarvan? Die vraag staat centraal in dit arrest van de Hoge Raad.

Architecten / Ingenieurs

Levert “belletje” van architect met constructeur toestemming tot gebruik van afwijkende constructie op?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 17 maart 2015
ECLI:NL:GHARL:2015:1931

Een vooraf afgesproken constructiewijze, wordt tijdens de restauratie niet uitgevoerd. Naar achteraf blijkt, is zonder de toestemming van de opdrachtgever een andere constructie toegepast. De vraag is wie er aansprakelijk is voor de nadelige gevolgen van de gewijzigde uitvoering van de constructie. Alle betrokken partijen wassen hun handen in onschuld. De opdrachtgever richt zijn pijlen op de constructeur.

Ingenieurs / Architecten

De invulling van ‘directe schade’ onder de DNR

Rechtbank Den Haag 7 februari 2018
ECLI:NL:RBDHA:2018:1380


Op een overeenkomst tot het verrichten van een asbestinventarisatie is de DNR van toepassing. Artikel 14 daarvan bepaalt dat de opdrachtnemer slechts aansprakelijk kan worden gehouden voor ‘directe schade’. Deze term wordt echter niet gedefinieerd. Hoe gaat de rechtbank daarmee om?

Accountants

Schaderapport partijdeskundige bevat onvoldoende voorbehouden

College van Beroep voor het bedrijfsleven 31 maart 2020
ECLI:NL:CBB:2020:201

Een accountant wordt verweten tuchtrechtelijk laakbaar te hebben gehandeld doordat zijn schaderapport een deugdelijke grondslag zou ontberen en er in het kader van zijn onderzoeken geen hoor en wederhoor zou zijn toegepast. Hoe kijken de Accountantskamer en het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hiernaar? 

Accountants

Rust op een accountant een spontane advies- c.q. waarschuwingsplicht?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 juni 2016
ECLI:NL:GHARL:2016:4723

Een accountant wordt verweten dat hij een samenwerkingsverband tussen zijn cliënt en een ander persoon niet heeft ontraden én dat het advies om het samenwerkingsverband in de vorm van een vennootschap onder firma te gieten ongelukkig was. Deze uitspraak van het hof maakt duidelijk dat er grenzen zijn aan de (spontane) advies- en waarschuwingsplicht van de accountant?

Ingenieurs / Architecten

Is tekenbureau hoofd- of deelconstructeur?

Raad van Arbitrage voor de Bouw 6 november 2018
nr. 36.147 (op verzoek sturen wij u de volledige uitspraak toe)

Een tekenbureau heeft prefab betonelementen voor maisonnettewoningen getekend en verwezen naar een derde voor constructeurswerkzaamheden op het vlak van de hoofdconstructie. Wanneer blijkt dat de hoofdconstructie is berekend op basis van binnenwanden van licht materiaal in plaats van prefab beton is het de vraag of het tekenbureau daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden.

Accountants

Aan door accountant gegeven juridisch advies worden hoge eisen gesteld

Rechtbank Rotterdam, 4 februari 2015
ECLI:NL:RBROT:2015:1023

Indien een accountant een opdracht aanvaardt om over juridische aspecten te adviseren terwijl hij geen juridisch specialist is, betekent dit niet dat zijn advisering op dat gebied minder gedegen zou mogen zijn.

Accountants

Accountants tuchtrechtelijk aansprakelijk voor het niet-afsluiten van een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering.

College van Beroep voor het bedrijfsleven 18 januari 2018
ECLI:NL:CBB:2018:29


Op 18 januari 2018 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven een oordeel gegeven over het handelen van een accountant die al eerder voor de tuchtrechter was verschenen. Hem werd in de onderhavige procedure onder andere verweten dat hij geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering had afgesloten.

Accountants

Aansprakelijkheid fiscaal adviseur na niet tijdige indiening beroepsgronden?

Hoge Raad 3 juli 2020
ECLI:NL:HR:2020:1218

Eiser is het niet eens met een fikse aanslag vennootschapsbelasting van de Inspecteur. Haar fiscaal adviseur maakt namens eiser zonder succes bezwaar bij de Inspecteur en stelt vervolgens beroep en cassatieberoep in. Hierbij vergeet de fiscaal adviseur de gronden van het beroep tijdig in te dienen, waardoor de aanslag onherroepelijk is geworden. De fiscaal adviseur erkent dat zij een beroepsfout heeft gemaakt, maar is er ook schade ontstaan?

Notarissen

De verschillende onderdelen van de zwaarwegende notariële zorgplicht

Rechtbank Gelderland 6 april 2016
ECLI:NL:RBGEL:2016:2977

Op een notaris rust uit hoofde van zijn taak bij het verlijden van een akte een zwaarwegende zorgplicht. Deze zorgplicht bestaat uit verschillende onderdelen: een wilscontrolerende taak, een informatieplicht en onder omstandigheden ook een bijzondere waarschuwingsplicht. De rechtbank geeft in dit vonnis een mooi overzicht van de zorgplicht van de notaris en de begrenzing daarvan. Ook wordt nog stilgestaan bij de befaamde klachtplicht uit artikel 6:89 BW. 

Notarissen

De objectieve verjaringstermijn van 20 jaar en het verzuim om huwelijkse voorwaarden in te schrijven

Hof Den Haag 26 maart 2019
ECLI:NL:GHDHA:2019:842

Een notaris passeert een akte huwelijkse voorwaarden, maar verzuimt deze in te schrijven in het huwelijksgoederenregister. De vrouw ontdekt dit 22 jaar later, en betrekt de notaris in rechte. Hoe ver reikten de verplichtingen van de notaris en welke rol speelt het aanzienlijke tijdsverloop bij de beoordeling van haar vordering?

Ingenieurs / Architecten

Het belang van duidelijk contracteren tussen een aannemer en een adviseur

Raad van Arbitrage voor de bouw 24 juli 2019
36.589

Een aannemer schakelt een adviseur in voor de “engineering” van een fiets- en autobrug. Er ontstaat discussie wanneer de aannemer vindt dat de door de adviseur aangeleverde documenten onjuist en onvolledig zijn. Tijdens deze arbitrage komt (onder meer) aan de orde welke algemene voorwaarden van toepassing zijn en in welk format de adviseur de documenten had moeten aanleveren. Wat mogen partijen over en weer van elkaar verwachten?

Architecten / Ingenieurs

Honorarordnung für Architekten und Ingenieure


De beloning voor architecten en ingenieurs is tijdens de crisis onder druk komen te staan. Ook nu de markt weer aantrekt, wordt er door opdrachtgevers nog steeds scherp naar de beloning gekeken. Nu veel van onze relaties ook werkzaamheden verrichten in Duitsland, is het ter vergelijking met de Nederlandse situatie interessant om te zien hoe de beloning van architecten in Duitsland bij wet is geregeld.

Ingenieurs / Architecten

Architect aansprakelijk als project financieel niet haalbaar blijkt te zijn?

Rechtbank Midden-Nederland 17 september 2019
ECLI:NL:RBMNE:2019:4398

A gaat in zee met een architect om op een zelfbouwkavel haar droomhuis te realiseren. Ondanks dat er bij A vanaf het eerste ontwerp twijfels bestaan over de haalbaarheid van het project binnen haar budget, neemt de architect haar mee in het project. Als de deadline nadert en blijkt dat het project uiteindelijk niet haalbaar is, spant A een kort geding aan tegen de architect om een deel van haar kosten terug te krijgen. Heeft de architect een fout begaan?

Architecten / Ingenieurs

Wel of geen aannemerschap en de gevolgen voor aansprakelijkheid

Rechtbank Amsterdam 16 mei 2018
ECLI:NL:RBAMS:2018:3432


Een chocolade- en bonbonwinkelketen sluit een overeenkomst met een architect voor advies over een nieuw winkelconcept. De architect houdt vervolgens ook toezicht op de uiteindelijke uitvoering door derden. De opdrachtgever spreekt de architect vervolgens aan voor een gebrekkige uitvoering. De vraag komt op of dat wel kan. Relevant is of de architect wel kwalificeert als aannemer.

Notarissen

De verantwoordelijkheid van de notaris en wilsbekwaamheid van erflater

Gerechtshof Amsterdam 1 september 2020
ECLI:NL:GHAMS:2020:2320

Een waarnemend kandidaat notaris wijzigt in 2017 een testament van een erflater die op dat moment was opgenomen op een gesloten afdeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Klaagster meent dat erflater op dat moment niet meer wilsbekwaam was, omdat hij aan vasculaire dementie leed. Had de waarnemend kandidaat-notaris ter vaststelling van de wilsbekwaamheid van erflater het “Stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid” moeten volgen? Is de notaris verantwoordelijk voor het handelen dan wel nalaten van de waarnemend kandidaat-notaris?

Notarissen

De ministerie- en zorgplicht van de notaris bij parate executie

Gerechtshof Amsterdam 27 september 2016
ECLI:NL:GHAMS:2016:3916

De notaris die de opdracht krijgt tot executie van een woning, krijgt vaak te maken met een protesterende geëxecuteerde, die zich tot de notaris kan wenden in een civielrechtelijke of tuchtprocedure. De notaris heeft een zekere zorg jegens de geëxecuteerde, maar ook een ministerieplicht jegens zijn opdrachtgever.

Accountants

Moet een accountant bij een vermeende fraude inzage geven in zijn controledossier?

Hof Amsterdam 16 april 2019
ECLI:NL:GHAMS:2019:1322

Op grond van artikel 843a Rv wordt inzage in het controledossier van de accountant gevorderd. Het accountantskantoor zou de gelegenheid hebben geboden om fraude te (blijven) plegen en het controledossier zou noodzakelijk zijn om te kunnen vaststellen wat de accountants gedaan hebben in het kader van de controle en op basis van welke informatie. Levert dit een rechtmatig belang op voor de vordering tot het recht op inzage?

Accountants

Richtlijnen voor de jaarverslaggeving: een verplichte voorziening op basis van de ‘lawyer’s letter’?

Rechtbank Oost-Brabant, 26 augustus 2015
ECLI:NL:RBOBR:2015:5141

Diende de accountant zich te onthouden van de goedkeuring van de jaarrekening, nu er geen voorziening was opgenomen voor een bij de cv neergelegde claim met een risicoschatting van 50%?

Notarissen

Geldt er een waarschuwingsplicht voor de notaris voor risico’s die in de sfeer van projectontwikkelaar liggen?

Rechtbank Limburg 7 maart 2018
ECLI:NL:RBLIM:2018:2076


Een projectontwikkelaar meent dat de notaris hem had moeten waarschuwen voor de risico’s die verbonden waren aan de tussen de projectontwikkelaar en een aantal financiers van het bouwproject overeengekomen zekerheden. Rust er op de notaris in onderhavig geval een waarschuwingsplicht?

Accountants

Gebruiksbeperkingen: de beperking van de aansprakelijkheidsrisico’s voor de opsteller van het rapport

Hoge Raad 9 september 2016 en 16 december 2016
ECLI:NL:HR:2016:2044 en ECLI:NL:HR:2016:2876

In de tweede helft van 2016 heeft de Hoge Raad twee arresten van het Hof Arnhem-Leeuwarden in stand gelaten waarin het belang van een goed geformuleerde gebruiksbeperking in een rapport nogmaals wordt onderstreept.

Overig

Maatstaf voor aansprakelijkheid beoogd curator en stille bewindvoerder

Hoge Raad 4 oktober 2019
ECLI:NL:HR:2019:1492

Een medisch specialist stelt dat curatoren bij de doorstart van een ziekenhuis zowel tijdens de zogenoemde pre-packprocedure als na de doorstart persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schade die hij lijdt nu zijn arbeidscontract niet verlengd wordt. Voor curatoren geldt een bijzondere norm voor aansprakelijkheid, vindt deze ook toepassing op stille-bewindsvoerders tijdens de pre-packprocedure?

Notarissen

De reikwijdte van de rechercheplicht: ook bij (verondersteld) bekende omstandigheden moet je onderzoeken en waarschuwen

Gerechtshof Amsterdam 12 mei 2015
ECLI:NL:GHAMS:2015:1849

Een notaris passeert een hypotheekakte waarbij een bank als hypotheeknemer is betrokken. Enige jaren later blijkt de bestemming van het pand anders te zijn dan de bank veronderstelde, wat haar verhaalsmogelijkheden frustreerde. De bank meent dat de notaris haar op de (juiste) bestemming van het onderpand had moeten wijzen.

Accountants

Accountant aansprakelijk voor te rooskleurige inbrengverklaring?

Hof ‘s-Hertogenbosch 6 februari 2018
ECLI:NL:GHSHE:2018:472


Een financiële holding gaat een fusie aan met een assurantiekantoor waartoe een houdstermaatschappij wordt opgericht. De accountant geeft een inbrengverklaring af en wordt, nadat het assurantiekantoor failliet is gegaan, aansprakelijk gesteld omdat de inbrengverklaring te rooskleurig zou zijn geweest. Heeft de accountant een fout begaan? De Accountantskamer en de burgerlijke rechter denken daar verschillend over.

Architecten / Ingenieurs

Wanprestatie architect jegens aannemer die contract heeft overgenomen

Raad van Arbitrage voor de bouw 9 januari 2017
72.050

Een projectontwikkelaar heeft een architect opdracht gegeven om tekeningen te maken voor de bouw van een aantal woningen en heeft een aannemer ingeschakeld voor de bouw en verkoop van de woningen. Door fouten van de architect leden kopers schade. De aannemer is de kopers tegemoet gekomen. Kan de aannemer de architect aanspreken op grond van het contract tussen de projectontwikkelaar en de architect?

Advocaten

Beroepsaansprakelijkheid advocaat jegens derden: regel of uitzondering?

Hoge Raad 17 januari 2020
ECLI:NL:HR:2020:61

In een langlopend conflict tussen de curatoren van twee gefailleerde Belgische vennootschappen en een advocatenkantoor speelt de vraag of op het kantoor een zorgplicht jegens derden, de schuldeisers van de gefailleerde Belgische vennootschappen, rustte en of het kantoor deze zorgplicht geschonden had. De rechtbank meende van wel, het hof vond van niet. Hoe denkt de Hoge Raad daarover?

Advocaten

De aansprakelijkheid van de advocaat in dienstbetrekking

Hoge Raad 18 september 2015
ECLI:NL:HR:2015:2745

Geldt voor advocaten in dienstbetrekking (die doorgaans geen opdrachtrelatie met de cliënt hebben) een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel?

Memo

Nationale Nederlanden stopt op 1 januari 2019 met aansprakelijkheidsverzekeringen voor Accountants en Notarissen. Wij niet!


Nationale Nederlanden stopt met aansprakelijkheidsverzekeringen voor accountants en Notarissen.

Accountants

Schending zorgplicht accountant vanwege niet wijzen op risico bij aandelenoverdracht

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
ECLI:NL:GHARL:2017:2410

Een accountant moet een cliënt in staat stellen goed geïnformeerd te beslissen. Onderdeel daarvan is het informeren over en waarschuwen voor bepaalde risico’s, maar wanneer moet hij daartoe overgaan?

Notarissen

Tuchtrecht: De notaris en de executieveiling - meewerken of weigeren?

Gerechtshof Amsterdam 18 februari 2020
ECLI:NL:GHAMS:2020:247

W en T krijgen te horen dat hun huis wordt geëxecuteerd door hun hypotheekbank en spannen vervolgens een kort geding aan. Na het kort geding treffen partijen een schikking en wordt - onder bepaalde afspraken - de voorgenomen executieveiling opgeschort. Enige tijd later meent hypotheekbank dat W en T hun afspraken niet zijn nagekomen. De hypotheekbank sommeert W en T om een bedrag van € 405.851,92 te voldoen. Betaling blijft echter uit en het huis wordt alsnog door de notaris in opdracht van de hypotheekbank geveild. De vraag komt op of de notaris wel mocht meewerken aan deze executieveiling.

Advocaten (Notarissen / Accountants)

Een maatschap kan, los van haar maten, een eigen belang hebben bij het instellen van een hoger beroep

Hoge Raad 18 december 2015
ECLI:NL:HR:2015:3637

Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat ieder van de aansprakelijke partijen zelfstandig gehouden is de volledige schade van de eiser te betalen. Maar wat als één van de leden van de tot schadevergoeding veroordeelde maatschap geen hoger beroep wenst in te stellen en de overige leden wel?

Architecten / Ingenieurs

Off the hook dankzij DNR?

Rechtbank Rotterdam 27 juni 2018
ECLI:NL:RBROT:2018:5146

Onduidelijk is of de verzakking van nieuwbouwwoningen een gevolg is van een rekenfout in een funderingsadvies. In afwachting van deskundigenonderzoek beoordeelt de rechtbank het beroep van het constructieadviesbureau op DNR – en de daarin opgenomen beperking van aansprakelijkheid tot de advieskosten – die van toepassing is verklaard op eerdere facturen.

Meldplicht datalekken

Bestuurdersaansprakelijkheid bij niet-melden datalek


Veelal wordt verondersteld dat de verplichtingen uit hoofde van de Meldplicht Datalekken en andere vertrouwelijkheidsvraagstukken typische ondernemingsrisico’s zijn. Bestuurders dienen ervan doordrongen te zijn dat veel van deze risico’s door de wetgever en claimanten juist naar hen verlegd worden.

Ingenieurs / Architecten

Het beroep op de exoneratieclausule uit de DNR 2011

Rechtbank Gelderland 12 november 2019
ECLI:NL:RBGEL:2019:5143

Een projectontwikkelaar sluit een overeenkomst met een constructief ingenieur. Op deze overeenkomst zijn de voorwaarden van De Nieuwe Regeling (DNR) 2011 van toepassing verklaard. De projectontwikkelaar stelt dat de ingenieur fouten heeft gemaakt en spreekt de ingenieur aan op grond van een toerekenbare tekortkoming. De vraag is of de ingenieur met succes een beroep kan doen op de exoneratieclausule uit de DNR.

Architecten / Ingenieurs

Aansprakelijkheidsbeperking voor werkzaamheden van voorganger door goed contractmanagement en invulling van de waarschuwingsplicht

Raad van Arbitrage voor de bouw 23 november 2015
35.027

Uit deze uitspraak blijkt dat in de bouwwereld risico’s kleven aan het voortzetten van andermans werkzaamheden. Fouten die reeds in het werk zitten, kunnen leiden tot aansprakelijkheid van degene die de werkzaamheden voortzet. Om deze risico’s te beperken is het raadzaam de aansprakelijkheid voor fouten van derden uitdrukkelijk contractueel met opdrachtgever uit te sluiten. Daarnaast worden de risico’s beperkt door tijdig melding te maken van ontdekte fouten, zodat men voldoet aan de geldende waarschuwingsplicht.

Advocaten

Beroepsfout(en) advocaat: bewezen, tijdig geklaagd én causaal verband?

Rechtbank Gelderland 20 juni 2018
ECLI:NL:RBGEL:2018:3267

Eiser kan de bij vaststellingsovereenkomst overgedragen vordering niet te gelde maken en spreekt haar advocaat aan. Die had immers, zo stelt zij, nooit mogen adviseren met de vaststellingsovereenkomst in te stemmen. Had de advocaat anders moeten adviseren?

Notarissen

Zorgplicht van notaris mede ingekleurd door moment van inschakeling

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 7 februari 2017
ECLI:NL:GHSHE:2017:413

Heeft een notaris nog een zorgplicht als partijen al een overeenkomst hebben gesloten voordat zij hem aanzoeken?

Accountants

Is een accountant en “agro-adviseur” verplicht tot controle en/of ongevraagd advies bij het doorgeven van opgaven van zijn cliënt?

Hof Arnhem-Leeuwarden 14 januari 2020
ECLI:NL:GHARL:2020:322

Een accountant doet aan de hand van hetgeen zijn cliënt hem verteld de Gecombineerde Opgaven bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland, waarin hij aangeeft op welke wijze zijn cliënt welke landbouwpercelen gebruikt. Als deze opgave later onjuist blijkt en zijn cliënt daardoor een verzilvering van toeslagrechten misloopt, stelt zijn cliënt hem aansprakelijk. De cliënt stelt dat de accountant de door hem aangedragen informatie had moeten (laten) controleren, danwel had moeten opmerken dat deze niet klopte. Ook stelt de cliënt dat de accountant hem had moeten adviseren over de nu onbenutte toeslagrechten. Rust op de accountant in dat kader een spontane advies- of controleplicht?

Notarissen

Informatieplicht van de notaris en het risico van onvoldoende dossiervorming

Hoge Raad 19 februari 2016
ECLI:NL:HR:2016:288

Op een notaris die aansprakelijk wordt gesteld wegens het schenden van de belehrungsplicht kan een verzwaarde stel- en motiveringsplicht rusten. Dat de notaris aan voornoemde verplichting niet kan voldoen als gevolg van onvoldoende dossiervorming komt voor zijn rekening en risico.

Accountants

Komt de onontdekte fraude bij een derde partij voor rekening van de accountant?

Rechtbank Amsterdam 26 september 2018
ECLI:NL:RBAMS:2018:6897

Is een accountantskantoor dat goedkeurende verklaringen verstrekt bij de jaarrekeningen van investeringsfondsen aansprakelijk, indien achteraf blijkt dat die jaarrekeningen een onjuist beeld schetsen van de werkelijkheid?

Architecten

De zorgplicht van een architect bij de vaststelling van de wensen van zijn opdrachtgever

Raad van Arbitrage voor de bouw 19 september 2017
Nr. 72.078

Een architect was door een opdrachtgever ingeschakeld om een woning te (ver)bouwen. Na oplevering stelde de opdrachtgever dat het huis niet voldeed aan diens hoge eisen met betrekking tot de geluidsisolatie. Hoe ver moet een architect echter gaan om vast te stellen wat de precieze wensen van de opdrachtgever zijn?

Accountants

Persoonlijke aansprakelijkheid accountant na oordeelsonthouding

Rechtbank Amsterdam 13 januari 2016
ECLI:NL:RBAMS:2016:145

Een accountant kan niet altijd volstaan met het louter onthouden van een oordeelsvorming bij het opstellen van een beoordelingsverklaring, indien hem is gebleken van (mogelijke) onregelmatigheden. De rechtbank oordeelt dat deze handelswijze in de specifieke omstandigheden van het onderhavige geval onzorgvuldig is en dat naast het gecontracteerde accountantskantoor de accountant persoonlijk aansprakelijk is.

Notarissen

Een notaris zonder gespreksaantekeningen

Hof Amsterdam 24 april 2018
ECLI:NL:GHAMS:2018:1484

Dit een klassiek arrest waarin een goed overzicht wordt gegeven wat nu precies de verhoudingen zijn tussen het tuchtrecht en de civiel geldende norm.
Hoe zit het met de bewijslastverdeling bij gestelde zorgplichtschendingen van beroepsbeoefenaren?
En op welke manier spelen gespreksaantekeningen een rol bij deze bewijslastverdeling?

Algemeen

De verzekeringsplicht voor werkgevers: wat is een behoorlijke verzekering?

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 22 juli 2014
ECLI:NL:GHSHE:2014:2215

De werkgever heeft met de afgesloten ongevallen-/inzittendenverzekering en collectieve ongevallenverzekering, die bij lange na niet de schade van de werknemer dekken, haar verplichting geschonden om zorg te dragen voor een behoorlijke verzekering voor werknemers die als bestuurder aan het verkeer deelnemen.

Notarissen

Hoever gaat de rechercheplicht en levert een schending daarvan aansprakelijkheid op?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 2 mei 2017
ECLI:NL:GHARL:2017:3720

Een notaris wordt verweten dat hij zijn rechercheplicht heeft geschonden door alleen het Kadaster en de vorige leveringsakte van een perceel te raadplegen. Daardoor is een daarop rustende erfdienstbaarheid pas na de levering ontdekt. Heeft de notaris zijn rechercheplicht geschonden en, zo ja, is hij aansprakelijk voor de gestelde schade?

Architecten / Ingenieurs

Aansprakelijkheid architect en aannemer voor eventuele ontwerp- en uitvoeringsfouten

Raad van Arbitrage voor de Bouw 19 mei 2016
34.167 

Wanneer de oorzaak van het gebrek is gelegen in zowel het ontwerp als de uitvoering, bij wie ligt  de verantwoordelijkheid: de architect of de aannemer?

Overig

Aansprakelijkstelling van een stichting derdengelden

Hoge Raad 19 juni 2020
ECLI:NL:HR:2020:1078

Door de curator wordt geadviseerd om een bepaald bedrag over te maken naar de derdengeldenrekening van het (advocaten)kantoor van de curator, welke rekening op naam staat van de Stichting. Door deze handeling wordt de positie van de Rabobank “gefrustreerd”. De Rabobank stelt zowel de curator als de Stichting aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad. Maar heeft de Stichting wel onrechtmatig gehandeld?

Accountants

Accountant aansprakelijk nadat zij zelf vindt dat zij een beroepsfout heeft gemaakt?

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 20 november 2018
ECLI:NL:GHSHE:2018:4844

Een account tekent, nadat de vennootschap voor wie zij werkzaam was een forse naheffing krijgt van de Belastingdienst, beroep aan bij de rechtbank. Omdat de accountant enige motivering achterwege laat, wordt het beroep afgewezen. Een beroepsfout, aldus de accountant zelf. Maar betekent dit ook dat de accountant aansprakelijk is?

Accountants

Verjaringstermijn bij ondeugdelijk belastingadvies

Hoge Raad 9 oktober 2020
ECLI:NL:HR:2020:1603

In 1997 krijgt X – aandeelhouder van drie vennootschappen – advies van zijn belastingadviseur. X wil emigreren en zijn belastingdruk zo laag mogelijk houden. Hoewel X het advies van zijn adviseur opvolgt, worden hem – na dividenduitkeringen van NLG 24 miljoen – aanslagen opgelegd. Nadat deze aanslagen na diverse juridische procedures onherroepelijk komen vast te staan, spreekt X zijn belastingadviseur aan. Maar is hij wel op tijd?

Ingenieurs / Architecten

Architect aansprakelijk voor het te snel aanvragen van een bouwvergunning?

Rechtbank Rotterdam 6 januari 2021
ECLI:NL:RBROT:2021:110

Nadat het niet mogelijk blijkt om een droomhuis binnen het maximale beschikbare budget te realiseren, worden zowel de aannemer als de architect aangesproken voor het mislukken van het project. Volgens eisers valt het hen aan te rekenen dat het project niet is geslaagd. De vraag is of de rechtbank er ook zo over denkt.

Notarissen

De aanvang van de twintigjarige verjaringstermijn en eventuele erkenning door de kantoordirecteur

Hoge Raad 27 november 2020
ECLI:NL:HR:2020:1887

Een notaris verzuimt in 1992 om huwelijkse voorwaarden in te schrijven in het huwelijksgoederenregister. In 2014 wordt de notaris aansprakelijk gesteld. Is dat te laat en kunnen de uitingen en gedragingen van de kantoordirecteur een erkenning van aansprakelijkheid kunnen inhouden die de verjaring heeft gestuit?

Heeft u vragen?

Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.